1. Vragen over de woning en het kavel (7)

Liggen de perceelbreedtes voor de woningen vast?

Inmiddels is de verkaveling door de vereniging vastgesteld. Dit betekent dat vanaf nu de perceelafmetingen vast liggen.

Ik wil graag een bredere of diepere woning of ik wil graag een extra verdieping kan dat?

Ja dat kan, net als de afmeting van het perceel bepaalt u hoe groot uw woning wordt. De hoogte van de woning mag volgens het bestemmingsplan maximaal 12m zijn, hier kunnen dus maximaal 4 verdiepingen in gemaakt worden.

Zijn er ook nog meer mogelijkheden voor woningtypes of is enkel wat op uw website staat mogelijk?

Ook het type woning staat niet vast, de woningen worden in samenspraak met u en uw buren ontworpen. U bepaalt dus hoe de woning eruit komt te zien en welk type woning u krijgt.

Kan er ook een twee-onder-een-kapwoning gemaakt worden waarvan de een groter of hoger is dan de ander.

Ja ook dat is mogelijk, zolang dit past binnen de randvoorwaarden van het bestemmingsplan.

Kan de woning ook casco worden opgeleverd, wel volledig wind- en waterdicht maar geen binnenwanden?

In principe is dat mogelijk. Wel is onze ervaring dat aannemers dit liever niet doen omdat de installaties dan niet afgemaakt kunnen worden en er geen garanties door de aannemer daarop kunnen worden gegeven.

Waar staat BVO voor?

BVO staat voor Bruto Vloeroppervlak, dit is het oppervlak van de woning gemeten langs de buitenkant van de buitenmuren. Afhankelijk van de opbouw van de buitenmuren en de vorm van de woning is het woonoppervlak binnen de buitenmuren ongeveer 10-15% minder dan het brutovloeroppervlak. Een woning van 150 m2 BVO heeft dus een woonoppervlak van ca. 130 m2.

2. Vragen over de procedures (5)

Hoe weet ik zeker dat ik krijg wat ik wil?

De buitenkant van uw woning wordt door u bepaald in samenspraak met uw buren. U moet er dus wel samen uit komen. Het kan dus zijn dat u op sommige punten concessies moet doen. Als architect zullen wij u hierin uiteraard goed begeleiden. De binnenkant van de woning bepaalt u helemaal zelf.
Hoe eerder u zich inschrijft hoe hoger u op de ranglijst u komt te staan, bij de kavelindeling heeft u dan ook meer kans op de plek binnen het kavel die u wenst.

Wat gebeurt er als iedereen iets anders wil?

We gaan dan kijken of we plan kunnen maken waar alle wensen en de diversiteit in meegenomen kan worden. Daar kan dan bijvoorbeeld uit komen dat we een aantal tweekappers een rij herenhuizen en patiowoningen naast elkaar gaan maken op het kavel.

Kan ik ook nog in een later stadium tijdens het ontwerpproces uitstappen?

Ja dat kan, afhankelijk van het moment zijn er wellicht door de vereniging wel financiële verplichtingen aangegaan, denk bijvoorbeeld aan de architect, constructeur, adviseurs of bodemonderzoek. De tot op dat moment gemaakte kosten worden dan niet teruggestort.
Neemt een andere koper van de reservelijst uw woning over dan neemt de nieuwe koper ook uw financiële verplichtingen over, u betaalt dan alleen de wijzigingskosten.

Zit ik na inschrijving meteen aan een aannemer vast?

Nee, de keuze voor de aannemer bepaalt u als kopersgroep zelf. Dit kan via een reguliere aanbesteding maar het kan ook dat er door de verenging voor gekozen wordt om een aannemer vroeger in het proces te betrekken, dit noemt men werken in bouwteam verband. Als architect zullen wij u daarin begeleiden.

Wat maakt jullie anders dan een ontwikkelaar of makelaar die woningen verkoopt?

U neemt uiteindelijk zelf de grond af van de gemeente en u gaat zelf als lid van de kopersvereniging alle contracten aan met de verschillende adviseurs.
Het architectenteam aangesteld door de kopersvereniging ontwerpt uw woning volgens uw wens, daarbij wordt u niets opgelegd. Er zit hier dus geen commerciële partij tussen die uw woning verkoopt, er worden dus ook geen commissies gerekend over de grond of prijsafspraken gemaakt met een aannemer. Alle kosten worden helder en transparant gecommuniceerd.

3. Vragen over de woningprijs (8)

Hoe zijn de V.O.N.-prijzen die jullie noemen opgebouwd?

De VON prijs bestaat uit de grondkosten, bouwkosten en bijkomende kosten. De grondprijs is exact de prijs die de gemeente hanteert. De bouwkosten zijn gebaseerd op een reële inschatting op basis van referentieprojecten, onder de bouwkosten vallen de kosten voor het bouwen van: het casco, buitengevelafwerking, buitenkozijnen, binnenwanden en binnenkozijnen, installaties voor verwarming, water, gas, riolering en elektra. De bouwkosten zijn exclusief wand- vloer- en plafondafwerking, keuken, sanitair en tegelwerk.
Onder bijkomende kosten wordt verstaan kosten van: architect, constructeur, toezichthouder bouw, bodemonderzoek, leges omgevingsvergunning, aansluiten nutsvoorzieningen, notaris, kadaster.

Zijn de V.O.N.-prijzen vast en geven jullie daar garantie op?

De prijzen zijn een reële schatting op basis van referentieprojecten. Het ontwerp is nog niet gemaakt een exacte prijs is daarom niet te geven. Het is dus ook afhankelijk van de keuzes en hoeveel woningen er worden gemaakt. Garanties kunnen we niet geven, wel is het streven om binnen deze prijscategorie te blijven.

Hoeveel kost een opbouw op een patiowoning?

Dit is uiteraard afhankelijk van de afmeting van de opbouw en of er meerdere opbouwen naast elkaar komen of niet, of als er ook nog een dakterras bij komt etc. Voor een opbouw van 50 m2 BVO is dit ca. € 40.000,-

Wat is de grondprijs die de gemeente rekent?

Volgens onze laatste informatie is de grondprijs van de gemeente € 359,- incl. btw per m2

Jullie geven aan dat de woningen tegen 20% lagere kosten gemaakt kunnen worden, wat bedoelen jullie hiermee?

Omdat er geen commerciële partij zoals een projectontwikkelaar of makelaar tussen zit hoeven die kosten niet gemaakt te worden, dit leidt direct tot lagere kosten. Daarnaast krijgt u exact het aantal meters dat u wenst en betaalt u geen kosten voor het verplaatsen van wanden of stopcontacten. Wel moet u bij CPO rekenen op investering wat betreft eigen tijd.

Kunnen jullie aangeven wat de aanloopkosten zijn gedurende het ontwerptraject die voorgefinancierd moeten worden totdat een hypotheek is afgesloten?

Dit is per woningtype, woninggrootte en hoeveelheid woningen anders. Het bedrag waar u rekening mee kan houden ligt tussen de 12.000,- en 15.000,-. Daarnaast moet er in deze periode wanneer de grondovereenkomst gesloten wordt een aanbetaling van 4% van de grondkosten aan de gemeente worden betaald. Al deze kosten zijn door ons wel meegenomen in de genoemde V.O.N. prijzen.

Zijn er mogelijkheden om de aanloopkosten op een andere manier te financieren?

Het is mogelijk om via gemeente Eindhoven een lening te krijgen juist voor CPO projecten in deze fase. Per woning kan een bedrag van € 6.000,- worden geleend tegen een lage rente van 0,5%. Meer informatie hierover vindt u op de website van de gemeente.

Ik heb speciale wensen die ik niet terug vindt bij de getoonde woningtypes. Hoe weet ik wat die wensen gaan kosten?

Als u bijvoorbeeld interesse heeft in een tweekapper met een extra verdieping, of kelder en een groter perceel oppervlak kunt u die wensen per mail aan ons kenbaar maken. Wij zullen dan voor u specifiek een inschatting maken van de kosten. U kunt ons mailen via info@woneninlandhof.nl.

4. Overige vragen (3)

Zijn er nog meer mensen die op zoek zijn naar een patiowoning en ook onze leeftijd hebben (55plus)?

Ja, die zijn er. Het is een hele gevarieerde groep waar mensen zowel kiezen voor een herenhuis, een twee-onder-een-kap of een patiowoning.

Wat is de planning? Wanneer is de woning klaar?

Zodra er voldoende inschrijvingen zijn en er groen licht is vanuit de gemeente dan kunnen we starten. Afhankelijk van het aantal en de grootte van de woningen duurt het voorbereidingstraject, als alles gestroomlijnd verloopt, ca. 1 jaar en het bouwen ook ca. 1 jaar tot de eerste woning kan worden opgeleverd. De eerste woningen worden naar verwachting rond de zomer van 2017 opgeleverd.

Wat gaat er gebouwd worden aan de overkant van de straat?

Aan de overkant worden ruime woningen ontwikkeld door een projectontwikkelaar. Definitieve plannen zijn er nog niet. Ook de projectontwikkelaar moet voldoen aan de randvoorwaarden van het bestemmingsplan deze zijn ongeveer gelijk aan de randvoorwaarden van deze locatie.